Voor de actieve 55 plusser

E11 Ophemert – Zaltbommel

Wanneer:
17 oktober 2018 hele dag
2018-10-17T00:00:00+02:00
2018-10-18T00:00:00+02:00
Contact:
Siem Bos
0348 473725 of 0649612592

Vandaag weer een onvervalste Betuweroute. Dit keer geen bloesem, maar wel het fruit aan de bomen.

Vrijwel direct na het begin in Ophemert, komen we langs het gelijknamige kasteel, verbouwd na een Franse inval in de 17e eeuw. We lopen Ophemert uit en gaan de Stiftse Waard in en volgen de zomerdijk, tot we weer op de Waalbandijk uitkomen. We passeren nu het dorpje Varik met zijn eenzaam staande toren. Het schip van de kerk moest wijken toen de rivierbedding werd verlegd, maar de toren is en blijft een uniek oriëntatiepunt.

Iets verder vinden we de Tatra Tempel. Aan het mediteren zullen we maar voorbij gaan, want in Heesselt gaan we een lang stuk (5 km) door de Heesseltsche Uiterwaarden lopen. Dit natuurgebied van 100 ha is een goed voorbeeld van het rivierenlandschap in de oudheid, maar er zijn aanpassingen bezig, dus dat is niet meer helemaal zeker.  Bij Opijnen komen we de uiterwaarden uit naar de Waaldijk en iets verder kunnen we aan onze late lunch beginnen.

We hebben nu 13 km afgelegd, hetgeen betekent dat we nog maar ruim 8 km hebben te gaan.

Een stukje verder komen we bij het fraaie park van Kasteel Neerijnen. Na het open rivierenlandschap worden de we beschut door veel groen. We blijven beschut door veel groen als we verder richting Kasteel Waardenburg lopen. Het Kasteel Waardenburg heeft een rijke historie en ziet er fraai uit.

In 1574 had de bewoonster Catharina van Gelder de zijde van de Spanjaarden gekozen. Na inname van het kasteel werd Catharina en haar dochters naar Bommel overgebracht, waar burgers de strop voor de dames hadden klaargezet. Persoonlijk ingrijpen van Willem van Oranje redde de vrouwen het |even.

We lopen Waardenburg uit en de Martinus Nijhoffbrug op. Een geweldig uitzicht over de Waal, voor we afdalen naar Zaltbommel. Maar voor we Zaltbommel ingaan stappen we in de bus om ons naar huis te brengen 

Kasteel Neerijnen
Kasteel Waardenburg
Martinus Nijhoffbrug


Let op: In theorie is er geen verschil tussen theorie en praktijk, in de praktijk wel!


                           De wandelroute voor deze dag, gebruik je muiswieltje om in te zoomen


Maarten van Rossumpad, klik voor grote kaart


Deelname aan de wandelingen is geheel voor eigen risico van de deelnemer!