Voor de actieve 55 plusser

E13 Den Bosch – Zaltbommel

Wanneer:
28 november 2018 hele dag
2018-11-28T00:00:00+01:00
2018-11-29T00:00:00+01:00
Contact:
Siem Bos
0348 473725 of 0649612592

We beginnen en eindigen op 2 plekken waar we eerder zijn geweest. Het is het beginpunt van de laatste etappe van het vorig seizoen (Empel – den Bosch) en het eindpunt van de 2e etappe van het nieuwe seizoen (Ophemert – Zaltbommel). Vandaag weer een rivierentocht die begint in Empel, een voorstadje van den Bosch.Ook hier wordt gewerkt aan de inrichting van nieuwe natuurgebieden. Riet en wilg nemen nu de plaats in van het boerenland. Als we over de dijk lopen kunnen we dat oude landschap weer bewonderen.

De eerste bezienswaardigheid op de route is het Hertogsgemaal dat vroeger het overtollige water in de Maas pompte, nu is het een museum. We volgen nog een stukje de dijk van de Maas en gaan de uiterwaarden in bij de Beerse Overlaat. Dit was een gebied dat bij hoog water onderliep, waardoor polders en steden stroomafwaarts werden gespaard. Laten we hopen dat het waterpeil laag is en we heerlijk langs de Maasrand kunnen wandelen.

We steken met de Maas over met de veerpont. Hij brengt ons naar het schiereiland bij Sint Andries met het dorpje Alem. Alem (al genoemd in 1107) is een samentrekkingen van ‘aa’ (water) en ‘heim’ (woonplaats). De plaats geniet bekendheid door het jaarlijkse Soepenfestival. Helaas is de soep al opgediend dus gaan we langs de jachthaven het schiereiland weer af.  We volgen langs een steenfabriek langs het water van Sint Andries, tot we aankomen in het plaatsje Rossum. Hier gaan we onze lunch gebruiken.

Na de lunch lopen we langs de Waal en komen vrijwel direct langs Kasteel Rossum.

Het landhuis staat op het terrein van het verdwenen kasteel waarin Maarten van Rossum is geboren. Van het slot bleef slechts een ruïne over  (bij beleg van Zaltbommel). Ook is na zijn overlijden in 1555 is Maarten van Rossum in de kerk van Rossum bijgezet. Zijn graf is later geplunderd door Spaanse soldaten en naar den Bosch overgebracht. Daar is het niet meer terug te vinden. 

We lopen verder richting Hurwenen waar we de Beltmolen Vento Vivimus zien. Hierna gaan we de weer de uiterwaarden in en volgen Kil van Hurwenen. Een mooi stuk ruige natuur.

We klimmen uit de uiterwaarden de dijk op en zien de stad Zaltbommel dichterbij komen. We lopen onder de A2 naar de watertoren en gaan vervolgens de stad in zoals dat hoort, door de Waterpoort.

We volgen de Buitengracht om Zaltbommel en gaan bij de Singelwal de stad in. Het eerste wat we tegenkomen is de Sint Maartenskerk. Dit is een 13e eeuwse kerk, waarvan de toren niet hoger dan de Dom mocht zijn (dus 100 meter). Een honderd meter verder komen we bij het Maarten van Rossumhuis

Maarten van Rossum heeft in 1535 dit stadskasteel met zijn opvallende beeldhouwwerk gebouwd. Later heeft de architect Pierre Cuypers het kasteeltje gerestaureerd. Vanaf 1937 fungeert het als museum met o.a. een permanente expositie over het  werk van Fiep Westendorp, de beroemde illustratrice van Jip en Janneke.

We gaan uiteraard niet naar binnen, want we moeten nog een stukje langs de Joodse begraafplaats en de stadsgracht lopen, voor de bus ons weer ophaalt.

Einde van een mooie wandeling.

 

Hertogsgemaal
Waterpoort Zaltbommel
Maarten van Rossumhuis
Sint Maartenskerk Zaltbommel


Let op: In theorie is er geen verschil tussen theorie en praktijk, in de praktijk wel!


                           De wandelroute voor deze dag, gebruik je muiswieltje om in te zoomen


Maarten van Rossumpad, klik voor grote kaart


Deelname aan de wandelingen is geheel voor eigen risico van de deelnemer!