Voor de actieve 55 plusser

E16 Lienden – Wageningen

Wanneer:
6 maart 2019 hele dag
2019-03-06T00:00:00+01:00
2019-03-07T00:00:00+01:00
Contact:
Siem Bos
0348 473725 of 0649612592

Vandaag een wandeling met 2 gezichten, het rivierengebied met zijn dijken en de zuidelijke Veluwe met zijn heuvels. We beginnen dit keer waar we de vorige etappe geëindigd zijn in Lienden. We volgen voorlopig de rivierdijk naar Kesteren. We lopen door de rand van het stadje, langs een “Wiel” naar de Marsdijk. Hier hebben we goed zicht op de Grebbeberg aan de overkant van de Nederrijn.

Langs de route ligt het wat vergeten Fort de Spees, onderdeel van de verlengde Grebbelinie. De fortificatie stamt uit het jaar 1799 en werd aangelegd door de Fransen . Het was bedoeld om de vijand, die waarschijnlijk over de dijk zou naderen, tegen te houden. Het gebied voor De Spees lag te hoog om onder water gezet te worden, zodat de verdediging van deze plaats extra aandacht kreeg.

Bij Opheusden nemen we de pont naar natuurreservaat de Blauwe kamer. De naam van dit gebied, komt van het Blauwe huis naast de oorspronkelijke steenfabriek. Het is een nu een uniek gebied, niet beschermd door dijken tegen overstromingen. 

We lopen nu op de Grebbedijk en  de Wageningse Afweg naar de stad Wageningen. Hier gaan we de uiterwaarden in van de “Bovenste Polder Onder Wageningen. Hier staat de steenfabriek de Bovenste Polder, een beschermd industrieel erfgoed. De voormalige steenfabriek huisvest nu kunstenaars en musici. We gaan de Polder uit en beginnen aan het eerste (en enige) klimmetje naar het Arboretum van de universiteit. We lopen door het Arboretum en over de parkeerplaats van Hotel de Wageningse Berg naar de provinciale weg, waar de bus ons weer oppikt. 

Bij Kesteren
Fort De Spees
De Blauwe Kamer


Let op: In theorie is er geen verschil tussen theorie en praktijk, in de praktijk wel!


                           De wandelroute voor deze dag, gebruik je muiswieltje om in te zoomen


Maarten van Rossumpad, klik voor grote kaart


Deelname aan de wandelingen is geheel voor eigen risico van de deelnemer!